29Nisan 1985’de Spacelab Challenger’la uzaya fırlatıldı
Bundan 35 yıl önce 29Nisan 1985’de Spacelab Challenger’la uzaya fırlatıldı. Avrupa Uzay Ajansının ilk uzay modülü olan Spacelab STS-51B numaralı görevde Challenger mekiğine yüklenerek uzaya fırlatıldı. Bu SpaceLab Modülünün uzaya ikinci gidişi idi. İlk uçuşunda tamamen işlevsel bağıl konumda uçmuştu. Bu bağıl konum dünya çevresindeki yörüngesi idi.
ilk uçuşunda Colombia mekiği Spacelabı ve 6 kişilik mürettebatı ile birlikte uzaydaki yörüngesine oturtmuştu. Bu uçuşta mürettebat 10 gün boyunca uzayda kaldı. Bu ilk uçuş uzay mekiğinde araştırmalara zemin hazırladı. Aynı zamanda günümüzün Uluslararası Uzay İstasyonu’nun önemli bölümlerinin temelini oluşturdu.
SpaceLab ın paletleri daha önce 3 defa yapılmış mekik görevlerinde de uzaya uçtu. 29 Nisan 1985 deki bu uçuşta ilk defa tüm laboratuvar mikro çekim kuvvetini araştırmak için yol gösterici olarak kullanıldı. SpaceLab sayesinde 5 bilim alanında ilerleme sağlandı. Bu alanlar
- Astronomi,
- Atmosfer fiziği,
- Akışkan mekaniği,
- Yaşam bilimi
- Madde bilimi,
Alanlarıdır.
Spacelab’ın Fiziksel Şekli
SpaceLab silindir şeklinde ve 23 feet( yaklaşık olarak 7 metre )uzunluğundaydı, yani kısa bir okul otobüsü uzunluğundaydı.Basınçlı modül mekiğin kargo bölümüne yerleştirilmişti. STS-51B görevinde Spacelab modülünün içinde 7 astronot , 2 maymun , 24 kemirgen (fare gibi) vardı. Araştırma sırasında 1 hafta (7 gün ) boyunca uzayda kaldılar. Görev bittiğinde Edward Hava Kuvvetleri Üssüne güvenli bir şekilde iniş yaptılar.
Kaynak: space.com