Astronomlar Kepler-88’in etrafında Gaz Devi keşfetti
W.M.Keck gözlemevinde,astronomlar Yüksek Çözünürlüklü Echelle Spektrometre (HIRES) aletini 10-metre Keck-I Teleskopu üzerinde kullanarak Kepler-88 yıldız sisteminde ,dev bir gezegen keşfettiler. Kepler -88 yıldızının etrafında uzun bir periyoda sahip de v gezegen gazdan oluşuyor. Kepler -88 aynı zamanda KOI-142 olarak da biliniyor. Güneşe 1,243 ışıkyılı uzaklıkta olan Lyra takım yıldızında yer alan bir yıldız olan Kepler-88 in de kendisine ait bir gezegen sistemi var. Yıldız, ortalama hareket rezonansı olarak adlandırılan tuhaf ve çarpıcı bir dinamiğe sahip, önceden tanımlanmış iki gezegen, Kepler-88b ve Kepler-88c’ye ev sahipliği yapıyor. Astronomlar Kepler-88’in etrafında Gaz Devi keşfetti.
Neptün büyüklüğünde olan kepler-88b gezegeni Kepler-88 yıldızının etrafında dönüşünü sadece 11günde tamamlıyor. Bu süre Jüpiter büyüklüğünde olan Kepler -88c gezegeninin Kepler-88 yıldızı etrafında kendi yörüngesinde bir tur attığı süre olan 22 günün tam olarak yarısıdır.Yörüngelerinin saat benzeri doğası enerjik olarak verimlidir .Bu bir babanın çocucuğunu salıncakta sallamasına benzetilebilir. Kepler-88b gezegeni kendi yıldızının etrafında attığı her iki turda bir şişer. Kepler-88c gezegeni kütlesel olarak , Kepler-88b gezegeninden 20 kat daha büyük kütleye sahip. Bu nedenle büyük gezegenin gücü iç yörüngeye sahip küçük gezegenin yörüngesinin zamanlamasında büyük değişikliklere sebep olur.
Yeni bulunan Gezegene Kepler-88d adı verildi oda diğer ikisi gibi kepler-88 yıldızının etrafında bir yörüngede dönüyor. Kepler-88d gezegeni yıldız etrafındaki bir tam tur dönüşünü 1403 günde tamamlıyor. Yörüngesi ise elips şeklinde. Bu yeni, gezegenin kütlesi Jüpiter’in kütlesinin üç katıdır. Kepler-88d kendi gezegen sisteminde en büyük kütleye sahip gezegen.
Kaynak: Sci-news
Diğer Uzay ve savunma ile ilgili haberler için buraya tıklayabilirsiniz.