Eğitim gemisi Kruzenshtern Çanakkale Boğazı’ndan ÇIKTI
Çanakkale GEÇİLMEZ
“Gemilerde “jurnal” adı verilen bir seyir defteri bulunur.Gemi limandayken ya da seyir halindeyken yaşanan gelişmeler bu jurnal defterine kaydedilir. Geminin rotası, hızı, geldiği ve gideceği liman, vardiya değişimleri gibi bilgiler jurnale not edilir. Gemi sığ sulardan ve önemli su yollarından geçerken de jurnal sürekli güncellenir. Örneğin Cebelitarık boğazı geçilirken “1000 Cebelitarık’a girildi”, “1400 Cebelitarık geçildi” yazılır.
Keza İstanbul boğazından geçerken “0600 İstanbul boğazına girildi, 0800 kavaklar geçildi, 0900 hisar geçildi, 1000 İstanbul boğazı geçildi” gibi sürekli notlar jurnal edilir.
Ama aynı gemiler Çanakkale boğazına geldiklerinde jurnal defterine bunlar yazılmaz.
Çanakkale boğazı seyri tamamlandığında jurnale “0900 Çanakkale’den çıkıldı” yazılır ya da “1500 şehitler abidesi 2 milden selamlandı” şeklinde not düşülür.
“Çünkü herkes bilir ki bu dünyada her yer geçilir ama ÇANAKKALE GEÇİLMEZ …”
Eğitim gemisi Kruzenshtern Çanakkale Boğazı’ndan çıktı
Dünyanın ikinci büyük yelkenli eğitim gemisi olarak bilinen eğitim gemisi Kruzenshtern Çanakkale Boğazı’ndan çıktı.
Almanya’da 1926’da inşa edilen 114 metrelik yelkenli eğitim gemisi İstanbul Boğazından geçtikten bir süre sonra, Rus bayraklı gemi Çanakkale önlerine ulaştı.
Rus denizciler Bellingshausen ve Lazarus’un Antarktika’yı keşfinin 200. yıl dönümü dolayısıyla dünya turuna çıkan gemi, Ege Denizi’ne doğru yol aldı.
Geçmişte bazı filmlerde de kullanılan, 1965 yılında Sovyet Bilimler Akademisine devredilen “Kruzenshtern”, eğitim gemisi olarak kullanılıyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı