Bilim insanları, ayçiçeklerinde görülen ışığa yönelme hareketinden ilham alarak yapay bir ayçiçeği geliştirdi.
Ayçiçeği, bazı çiçeklerin güneş ışığına doğru yüzlerini döndüğünün en bilinen örneklerinden. Bilim insanları, benzer teknolojiler geliştirmişlerdi ancak tercih ettikleri şey,gerçek zamanlı olarak ışığa doğru yönelen sentetik bir materyal oluşturmaktı. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, hedefe ulaştıklarını iddia ediyorlar. Araştırmacılar, başka hiçbir etki olmadan ışık kaynağına doğru bükülen bir polimer materyal oluşturmayı başardılar.
Işığın ısıya dönüşmesiyle çalışıyor:
Araştırmacılar, ışığa duyarlı bir malzeme ile ısıya duyarlı bir malzemeyi birleştirerek polimeri oluşturdular. Birincisi, ışığı emip ısıya dönüştürürken ikincisi de ısıya maruz kaldığında büzülüyordu. Araştırmacılar, polimeri bir çiçek sapı gibi şekillendirdi ve sonra ona farklı açılardan ışık demetleri yolladı. Sapın doğrudan ışık kaynağına doğru eğildiği bildirildi.
Yapay ayçiçeğinin eğilmesi, ışığın kök üzerinde belirli bir noktada ve belli bir açıda absorbe edilmesinden ve bu noktada ısıya dönüştürülmesinden kaynaklanıyordu. Isı, ışığın değdiği malzemeyi kasılmaya zorladı ve bu da sapın ışık demetine doğru bükülmesine neden oldu. Bu hareket, sapın ışık huzmesini kısmen gizleyeceği bir dereceye kadar bükülmesini sağladı.
Ekip, daha sonra çiçeğin yerini doldurarak sapın ucuna bir çiçek yerleştirdi. Bu durumda çiçek, küçük bir güneş paneli idi. Araştırmacılar, bu maddenin güneş panellerini güneşe dönük tutmak ve verimliliklerini artırmak için kullanılabileceğini öne sürüyorlar.